Tilbage i marts, hvor Covid19 eller corona virussen ændrede verden for måske altid, sendte Middelfart Boldklub en 16 siders tryksag på gaden med præsentation af forskellige vinkler på klubben og de mange samarbejdspartnere, der udgør det nordvestfynske blå fodboldtog.
Den blev udgivet som et indstik til MelfarPosten og nåede lige ud til lokalområdets mange læsere, inden fodboldkampene desværre stoppede på samme tidspunkt i ca. tre måneder. I indstikket motiverer direktør Søren Godskesen udgivelsen med bl.a. disse tre indgangsvinkler:
Vi vil gerne være med til at skabe et fællesskab – et samlingspunkt i Middelfart
Vi vil gerne åbne Middelfart Boldklub endnu mere for alle
Vi vil gerne have dig med på vores hold og vores rejse
Gode forbilleder
I ugens løb stak to oplevelser ud i Danmarks to største bold- og holdidrætter. Fra den jyske hede viste Danmarks pt stærkeste fodboldhold, FC Midtjylland, at de kan bide skeer med de helt store i fodbold, da de for første gang kvalificerede sig til gruppespillet i Champions League.
Fra en drøm, der startede med en håbefuld fusion i den næstbedste række i 1999, var på randen af konkurs i 2013, vandt det første mesterskab af tre i 2015 og blev pokalmestre sidste år, er de sortklædte ulve gået hele vejen. Nu skal de hyle med de store og vise Europa, at rejsen ikke nødvendigvis stopper ved de mere berømte puljemodstandere Liverpool, Ajax og Atalanta.
FC Midtjylland er ikke lønførende og har ikke skabt et købehold med etablerede stjerner. De viste med sejren over Slavia Prag både kampvilje, vilje til at opsøge medgangen og ikke mindst ægte glæde over sammen med det lille lokalsamfund at have skabt et dansk fodboldmirakel.
Lokalt her på øen viste håndboldherrerne fra GOG i den ’nye’ udgave, at de på ti år har rejst sig fra konkurs og degradering, og på baggrund af et endnu mindre lokalsamfund har skabt et lille dansk håndboldmirakel. De gule fra GOG er heller ikke lønførende, men stærk klubånd, hårdt arbejde og en ubrydelig enhed var på en uge med at hente både en pokaltitel og et avancement til gruppespillet i en stor europæisk turnering.
Så når klubberne fra de store byer i deres fine busser ruller ind på det i europæisk sammenhæng lille stadion i Herning/Ikast området eller passerer byskiltet i lille Gudbjerg med den store håndklubklub, undrer de sig over hvor de er og hvordan sådanne små steder kan skabe store hold. Det korte svar er, at de står ’sammen om holdet’.
Den sydfynske fusion
Så vil kolde hjerner sikkert brumme noget med, at det var heldigt, at FC Midtjylland fik et bizart straffespark, da de var mest presset, og VAR sikrede omspark, da der var mest brug for det. Og at talentfabrikken GOG købte et par landsholdsspillere for at ’skyde genvej’ til succes efter flere lige ved og næsten oplevelser, hvor de blev snydt på målstregen.
På Sydfyn er der også skabt en fodboldklub ved en fusion, hvor hæderkronede SfB efter konkurs og degradering tænkte stort. De fik talentfabrikken på idrætshøjskolen i Oure – som også samarbejder med GOG – der havde et DS hold, med på ideen i 2018. To år efter var fusionen klar til 2. division.
SfB-Oure FA (Fodboldakademi) har allerede spillet det første fynske lokalopgør efter oprykningen og slog i 2. runde Næsby, der sidste år narrede fodboldfusionen i de klassiske Svendborgfarver (hvide trøjer, sorte bukser) for oprykning fra DS trods en lang sydfynsk sejrsrække. Den sejr og 2-0 i udekampen over Holbæk har sikret SfB-Oure en aktuel 9. plads og 6 point ligesom de to andre fynske hold, Middelfart og Dalum IF.
Sæsonen blev indledt med hæderlige 0-2 mod det suveræne tophold Jammerbugt FC. Det blev 0-4 mod Thisted og senest 1-4 ude mod et andet oprykkerhold, Holstebro. Der skal nok nogle flere kampe til at vænne sig til det højere tempo og stærkere modstand end i DS, hvor SfB-Oure FA styrede og vandt de fleste kampe.
Sidst vandt vi på Høje Bøge
Der er den lille finurlighed, at FC Midtjylland i sommers fik øje på træneren for DS holdet, Bjørn Holm, og hentede ham til deres lokale fodboldakademi, hvor flere af de nuværende CL helte har fået deres fodboldopdragelse. Nu er det den pænt rutinerede træner Chris Margaard, der styrer butikken på Sydfyn.
Middelfart og Svendborg spillede sidst i samme række i sæsonen 2016-17. I grundspillet i efteråret 2016 vandt Middelfart hjemme 3-1 og i Svendborg 1-0 på et mål af Mathias Damgaard. Begge hold endte i Kvalifikationsspillet, hvor Middelfart blev nr. 1 og Svendborg rykkede ned og efterfølgende gik konkurs og røg ned i serie 1.
1-0 blev også resultatet i den hidtil eneste kamp mellem SfB-Oure FA og Middelfart. Sidste år i august mødtes de to hold i pokalturneringen på Høje Bøge og i en sen afgørelse i den forlængede spilletid scorede Rasmus Fink for de blå.
Kampen på Fynske Bank Arena Høje Bøge fløjtes op lørdag kl. 13.00 af dommer Paw Johansen.
Tekst: Leo Jensen
OPTAKT: Sammen om holdet
Isoleret set var det ikke så dårligt at hente et point i kampen på Valby Stadion, der blev spillet i rigtigt novembervejr med snigende kulde og indimellem trist regn. Middelfart havde flere store chancer til at afgøre kampen og sætte alle tre lunende point på kontoen, men kunne også være tilfredse med, at Frem ikke udnyttede et par foræringer fra et ellers nogenlunde solidt spillende Middelfartforsvar.
Kulissen var som altid i orden, når der spilles i Valby. Frems farverige og højlydte publikum, ’det ægte København’, som de kalder sig, skabte fin stemning mod ’det ægte Middelfart’, men spillerne havde svært ved at skabe de chancer, der kunne have givet mål og mere underholdning. Så det hele endte med en salomonisk 0-0 løsning, der samtidig sikrede Middelfart førstepladsen i Pulje 2 hen over den tilstundende vinterperiode. 9. marts går det videre, når de blå åbner sæsonen hjemme mod Slagelse.
Frem i bakgear
Middelfart stillede efterårets sidste start-ellever uden de store overraskelser. Casper Radza på mål bag Malte Jürgensen, Niclas Vemmelund, Kristoffer Gjettermann og Peter Jul Nielsen. Midt på var valget igen faldet på Lasse Thomsen og Martin Conley og kanterne udgjordes af Kim Elgaard og Sebastian Dalgaard. Fremme lå Casper Johansen og Søren Andreasen.
Middelfart lagde bedst ud og fra starten noteredes et udmærket forsøg fra Søren Andreasen efter 8 min. og Sebastian Dalgaard opsnappede efter 17 minutter en løs bold fra Fremforsvaret og satte Kim Elgaard op til et nærgående hovedstød. Efter 24 minutter kom Frems første store chance, da lidt blå uopmærksomhed gav en Fremangriber åbent skud inde omkring 11 meter pletten. Radza reddede dog den lidt uskarpe afslutning.
Efter 28 minutter opstod en situation, hvor de fleste andre end dommeren så et klart straffespark, da en fri Kim Elgaard sendte bolden forbi Frems keeper og på vej ind over stregen. En Fremforsvarer kurede ind i bolden og viftede den væk med hånden lige før stregen. I den situation kunne et VAR udstyr hurtigt have ændret kampens gang.
I det 38. minut kom så den næste helt store mulighed, da Middelfart overløb det bakkende Fremforsvar og på indlægget fra baglinjen fik Søren Andreasen frit skud på mål, hvor også målmanden var helt væk. Bolden blev ramt for dybt og sejlede lige over det tomme målgab. Der kunne kampen igen være tippet til de blå. Minuttet efter havde Casper Johansen et godt forsøg, der blev blokeret af det hårdt kæmpende Fremforsvar.
Lyset blev tændt
Til 2. halvleg blev der tændt for stadionprojektørerne og man sad med håbet om, at spillerne nu kunne finde målet. Efter 52 minutter var der igen et forsøg fra Søren Andreasen, inden Frem’erne fik mere styr på spillet og bød ind med nogle forsøg. Der var dog ikke rigtig bud efter ændringer på måltavlen før i kampens sidste kvarter.
Middelfart byttede Peter Kristensen ind for Martin Conley efter 66 minutter og ti minutter senere var det Esben Petersen, der afløste Søren Andreasen i frontlinjen. Et par minutter efter sin indskiftning fik Esben den helt store mulighed for at kampens helt store blå helt, da han blev spillet helt alene igennem med Frems målmand. Måske var Esben Petersen stadig lidt kold efter indskiftningen, da han afsluttede fladt til venstre og for tæt på keeperen, der kunne vifte den store chance til hjørne med en refleksredning. Det var også i denne periode, Middelfart appellerede for endnu en mulig straffesparkskendelse uden held.
Efter 83 minutter kom kampens grimme situation, hvor Lasse Thomsen faldt forkert ned og rev skulderen af led. Under store smerter blev han hjulpet fra banen, men forlydender fra hospitalet efter kampen forsikrede heldigvis om, at skaden ikke er værre, end at Lasse vil være helt klar til træningsstart i januar.
Rasmus Fink afløste og var kort efter vidne til kampens største blunder i Middelfartforsvaret, der spillede bolden lige i benene på en modstander, der til alt held ikke formåede at forvandle den store chance til en dræbende scoring. Middelfart pressede godt til sidst, mens det trætte Fremforsvar i flere situationer sparkede væk i sidste øjeblik. I kampens overtid var det sidste forsøg fra Gjettermann, der var med fremme og prøvede med et hovedstød, der ikke ramte målet og dommer Rosenberg leverede det sidste pift i fløjten i Middelfarts anden 0-0 kamp her i efteråret.
Det giver en undervejsstilling i et kommende oprykningsspil – inden de sidste seks runder – der i toppen ser sådan ud: Kolding 35 point, Skive 34 point, FC Jammerbugt 32 point, Middelfart 31 point, Brabrand 31 point, Brønshøj og Aarhus Fremad begge 30 point. Det bliver spændende at følge.
Tekst: Leo Jensen