Sidste bustur med kliken inden sommerpausen

Afsender: Webmaster 31. maj. 2018

Man må efterhånden ikke håbe, at sommeren bliver bedre end foråret. Bliver det varmere og mere tørt end i forårsmåneden maj, så bliver det hårdt at starte træning igen i starten af juli, når solen står højest. Statistikken siger, at aldrig i ’mands minde’ har maj været solrigere og varmere, så det bliver uden tvivl et hotspot at sidde i bussen på lørdag fra Middelfart til Valby Idrætspark på Julius Andersens Vej i hovedstadens sydvestkvarter. DMI lover 30 grader og deres forudsigelser har holdt her i maj.

Det er næstsidste runde i årets Oprykningsspil, der afvikles lørdag – desværre uden den store spænding, idet de to vigtigste og eneste spørgsmål er afklaret. Oprykkerne er fundet i Hvidovre og Næstved og pudsigt nok blev begge hold klar til 1. division/NordicBet Ligaen efter kampe mod Middelfart i hhv. femtesidste og tredjesidste runde. Der blev derfor aldrig den imødesete spænding helt frem til afslutningen og nu skal de sidste kampe overstås med de bedst mulige resultater og et rimeligt sportsligt udbytte.

Frem drog mod vest

Boldklubben Frem er en af de gamle traditionsklubber fra København, oprindeligt stiftet på Østerbro i 1886, hvor de spillede deres første kampe i Fælledparken for så senere at flytte over på de anden side af Øster Allé til Københavns Idrætspark, der blev taget i brug i 1911. Da havde Frem allerede foretaget de første skridt vestpå, da de fik en bane på Enghavevej på Vesterbro. Frem var en af de dominerende og største klubber i mellemkrigsårene og vandt mesterskaber på stribe og flyttede derfor ud i større omgivelser i Valby omkring 1940.

Det var dog først i 60’erne, at Valby Idrætsparks stadion med tribune blev etableret og Frem endelig slap taget i Idrætsparken som hjemmebane. Klubben med de stolte arbejderklasserødder har de seneste år haft svært ved at ’hænge på’ i toppen af dansk fodbold og siden sølvmedaljer og pokalsejr i 70’erne har et par korte superkorte ophold i Superligaen med bronze i 1992 som højdepunktet været det mest minderige. Fra de år vil nogen måske huske daværende Frem-træner Ole Mørks alternative træningsmetoder med stigningsløb på trapperne ved det nærliggende S-togs stoppested, Ellebjerg Station. Det gav da resultater.

Middelfart skal altså en tur til ’vest for Valby Bakke’ i sæsonens sidste udekamp. Udtrykket skyldes de højdedrag vest for København, der i mange år skyggede for indkigget til (og udkigget fra) hovedstaden, når man kom vestfra. Oprindelig hed det Solbjerget eller Valby Bjerg (den sydlige del), men blev omdøbt til Frederiks Bjerg efter kongen. Senere blev velhaverkvarteret Frederiksberg opkaldt efter et nybygget slot, da København voksede ud over middelalderbyens volde, og bakken blev gennemgravet med Roskilde Landevej og jernbanen. I dag finder man bl.a. Frederiksberg Have og Københavns Zoo i området.

Der er sket meget, siden H.C. Andersen i 1819 skrev i sin dagbog, at ’i dag så jeg første gang København fra Frederiksberg Bakke’. Her 200 år senere bemærker vi ikke bumpet før København, men en divisionskamp i Valby Idrætspark, der ligger et pænt langt udspark fra Valby Bakke, har stadig en vis aura over sig, selv om Frem ikke længere spiller om medaljer eller har leveret en landsholdspiller siden Michael Mio Nielsen for 25 år siden.

Har haft taget på Frem

Det seneste års tid har Middelfart og Frem haft nogle jævnbyrdige opgør med et lille overtag til de blå vestfynboer over de rød-blåstribede vestkøbenhavnere. I april 2017 scorede brødrene Johansen i hhv. første og sidste minut af 2-0 kampen på Middelfart Stadion, da de to hold lå øverst i Kvalifikationsspillet, og grundlovsdag scorede Malthe Boesen kampens enlige mål, da Middelfart vandt i Valby og cementerede førstepladsen.

I dette forår mødtes holdene igen i april i Middelfart i noget nær sidste udkald for hjemmeholdet efter nederlaget runden før til Næstved. Skuffende blev det 1-1, efter Casper Johansen med et tidligt mål på straffe havde givet Middelfart føringen. Det kneb med at omsætte overtaget til en sikker føring og Frem udlignede så i 2. halvleg på deres noget nær eneste skud på mål i hele kampen. Noget uforståeligt blev Mathias Damgaard til allersidst smidt ud – og Næstved øgede føringen til ni points.

Der er således noget at revanchere mod et Fremhold, der ikke har haft den store succes her i foråret, hvor de startede fra en sidsteplads. I sidste runde måtte de se sig slået 2-1 i Ringkøbing på to sene mål af hjemmeholdet. Og ingen glemmer selvfølgelig, at Middelfart søger oprejsning efter en bleg indsats i Næstved, hvor hjemmeholdet sejrede 4-0.

Dommer Sebastian Friis Aagerup fløjter opgøret i gang kl. 14.00.

Tekst: Leo Jensen